2020. nov 04.

A zentai városvezetés tartózkodjon a kitalált funkciók alkalmazásától!

írta: Emem1967
A zentai városvezetés tartózkodjon a kitalált funkciók alkalmazásától!

rajki6.jpg

Hosszas várakozás után, október 30-án, végre elkezdte érdemi munkáját a zentai Községi Képviselő Testület. Nagyjából két hónappal korábban, az első néhány összejövetelen főleg a képviselők mandátumának hitelesítése zajlott, így, a lakosságot a mindennapjaikban közvetlenül érintő esemény – a testületben - nem történt, hacsak nem számítjuk ide a meglehetősen szégyenteljesre és megalázóra sikeredett városnapi ünnepi ülést.

A hatalmi koalíció két pártja, a VMSZ és a Haladó Párt, azóta sem adott magyarázatot, nem kért bocsánatot, sem egymástól, sem a kitüntetettektől, sem pedig a zentaiaktól az infantilis, durcás viselkedésért. Sőt, a dologra rátettek még egy lapáttal – de erről majd a továbbiakban.

A dokumentumok, az elintézetlen közügyek, a határozatok, amelyeket a törvény előír, igencsak felszaporodtak, így a szerb nyelvű anyag a napirendhez majdnem 900 oldalasra sikeredett. Az anyagot az érdeklődők megtalálhatják Zenta Község honlapján, ide kattintva.

Az ülést megemlékezéssel kezdtük, az elhunyt Sóti Ferenc képviselőre emlékeztünk egy perces néma csenddel.

Czegledi Rudolf polgármester úr sürgősségi eljárásra terjesztette elő a Kommunális vállalat megbízott igazgatójának kinevezését. A volt igazgató, Bodó József ugyanis nyugdíjba vonult és kérte felmentését. A megbízott igazgató, a pályázat kiírásáig, de legfeljebb a következő egy évben Slavnić Ákos közgazdász lesz.

A község 2021 – 2027. közötti időszakra elindítja a fejlesztési terv kidolgozását, amelyet 2021. január 21-ig el kell készíteni. Ezzel kapcsolatban várhatóan közvita lesz, érdemes rá odafigyelni, meghallgatni, esetleg hozzászólni, javaslatokat tenni.

Az eseményekről a Magyar Mozgalom is rendszeresen tájékoztatni fogja a lakosságot, aki tud, szánjon rá időt és kísérje figyelemmel a fejlesztési tervvel kapcsolatos rendezvényeket.

Az ülés következő szakaszában a 2019 év költségvetéséről szóló jelentéseket hallhattuk. Néhány esetben merültek fel kérdések, amelyekre (ebben az esetben), az illetékesek válaszoltak is.

Az ELGAS Közvállalatnál több területen is időugrásoknál tapasztalható rendellenességek és következetlenségek bukkantak fel. A revizori jelentésben például kissé összemosódtak az időszakok. Habár a jelentés 2019-ről szólt, a könyvvizsgáló, az akkor még nem létező Covid-járvány okozta gazdasági nehézségeket is beleszőtte.

zentaelgastabla.png

Ezt az időugrást Miladin Bradić képviselő szóvá is tette, miszerint valóban nincs már nagy jelentősége egy lezajlott időszak történéseinek, de mégiscsak egy pénzügyi-szakmai jelentésről van szó, amiben elvárható a következetesség. A képviselő kérdése az volt, hogyan választják ki a vállalatok a könyvvizsgálókat? Az ELGAS vezetőjének válasza szerint a tenderre jelentkezők közül általában a legolcsóbbat bízzák meg a munkával.

Burány Katalin, a Sándor József vezette képviselőcsoport tagja, felszólalásában inkább azt szerette volna hallani, van-e terve az ELGAS-nak arra vonatkozóan, hogy rendezzék a távfűtés ügyét? Amióta ugyanis a közvállalat átvette ezt a területet, folyamatosan veszteséges.  Novák igazgató úr szerint folyamatos a javulás: az új kazán üzembe helyezése óta 30 harminc százalékkal csökkent a gázfelhasználás és a vízveszteség is kevesebb. A tér-idő kontinuum azonban az ELGAS fejlesztéseinél is megbomlott kissé. Az igazgató elmondta, hogy másutt a felújítások sorrendje a hővezetékektől halad a kazánok modernizálása felé, míg nálunk ez pont fordítva történt: először új, jobb hatásfokú kazán épült, s mivel a tönkrement csövekből továbbra is veszik a hő és a víz, csak ezután kezdik majd helyrehozni a vezetékeket. Ehhez a pénz megvan, pályázatot nyertek. Korábban, mivel a hővezeték magánkézben volt, nem is lehetett volna javításokat végezni rajta, s Zenta lemaradt a többi szerbiai városhoz képest a fejlesztésben. Arról, hogy milyen módon jutottunk ebbe a helyzetbe, a cukorgyár eladásával, a távhőszolgáltatás szétdarabolásával, és ki ezért a felelős, ezen az ülésen nem volt szó. Egyelőre ez a kérdés is időcsavarban található. Egyszer talán felbukkan majd, éppen a megfelelő pillanatban.

Az ELGAS igazgatója viszont optimista. Dolgoznak a hőellátás jobbításán: a Homokon cserélik a csöveket, a rendszert automatizálják, távvezérléssel a kinti hőmérsékletnek megfelelően irányítják majd és az éjszakai fűtést minimálisra csökkentik.

A fővezeték-rendszerre annyit költenek, amennyi jut, mindezt 2021 májusa és októbere között. Az igazgató optimizmusát nem osztotta Vukanić Mirjana képviselőnő. Szerinte a jelentés adatai nem fedik a valóságot, sokkal többen lekapcsolódtak a távfűtésről és olcsóbb sem lett.

A továbbiakban sorra hallhattuk a különböző közvállalatok és szervezetek 2019 évi pénzügyi és működési beszámolóit. A Gyermekjogi tanács jelentését senki nem tartotta érdemesnek az ismertetésre. Az ezzel megbízott Kopasz Ildikó nem volt jelen, mások az illetékesek közül pedig nem érezték fontosnak, hogy szót pazaroljanak rá. Megnézve a pénzügyi keretet, amellyel ez a tanács rendelkezik, valóban el kell ismerni, hogy szóra sem érdemes, olyan megalázóan kevés. Úgy tűnik, hogy a „Za našu decu!” szlogen itt is szelektíven értendő: nem vonatkozik az összes zentai gyerekre.

A Rendkívüli Helyzetek Törzskara 2019-ben még a boldog békeidőkben működött, ahogyan a polgármester fogalmazott. Az ülésen új stáb kinevezésére került sor, a névsor megtalálható a fenti linken. Több képviselő szerint gyakrabban kellene jelentést tennie a stábnak, olyan felületen, amelyet a lakosság könnyebben megtalál, elér. A sajtótájékoztatókról, a tapasztalatok szerint, nem jutnak el az információk az emberekhez. A zentaiak szinte soha nem tudhatták, van-e a városban Covid fertőzött, beteg-e valaki, s hányan vannak? Ebben a kérdésben nem jutottak megegyezésre a képviselők és a városvezetés: továbbra is évente egyszer, a megbízási periódus végén tesz jelentést a válságstáb.

A Sándor József Polgári Mozgalom Zentáért megkérte a tisztelt városvezetést, hogy a jövőben tartózkodjanak a kitalált funkciók alkalmazásától.

kaszarnya2.jpg

A „műszaki-technológiai ütközés” referense ugyanis értelmezhetetlen feladatkör, nem tudjuk elképzelni, hogy Danilo Popov milyen módon végezhette szakszerűen és felelősen ezeknek az ütközéseknek a kezelését?

A Zentai Vöröskereszt évi jelentésének prezentálását ki kell emelni pontosságával, alaposságával. A tervezett tevékenységeket hiánytalanul megvalósították, segítve ezzel a lakosságot.

A haladók nem mulasztottak el az ülés végén még egyszer beleszúrni egyet a koalíciós partnerük önérzetébe: Bradić képviselő a polgármesternek tette fel a kérdést, melyben követelte, hogy nevezzék meg, ki volt megbízva a városnapi ünnepi díszülés szervezésével?

Érdekes hozzáállás, bár a támadás a legjobb védekezés.

A szeptemberi ünnepi díszülésen ugyanis a Szerb Haladó Párt képviselői közül, a tanácsnokokat és a KKT elnökasszonyát, Szabó Dékány Zsófiát is beleértve, senki nem tisztelte meg jelenlétével a képviselőtársait, a „soha még ilyen jó viszonyban” koalíciós partnert, a VMSZ-t, a kitüntetetteket, vagy Zenta polgárait, egyszóval a várost.

Azoknak, akik jelen voltak, megszégyenítő, megalázó és vérlázító helyzet volt, hiszen a Haladók ezzel tudtára adták mindenkinek, hogy nem tartják őket egyenlő partnernek.

A polgármester – és senki más a VMSZ soraiból – nem méltatta válaszra a kérdező Haladó képviselőt. Marad a durcáskodás.

Írta: Berze Gizella

 

Szólj hozzá