2019. nov 05.

Zsoldos Ferenc: Zentán „elkezdődött” a negyedik ipari forradalom

írta: Emem1967
Zsoldos Ferenc: Zentán „elkezdődött” a negyedik ipari forradalom

maxresdefault_1.jpg

A zentai községi képviselő-testület 2019. november 4-ei ülésének a két főszereplője a technika és Pataki Tibor elnökhelyettes volt.

A modernnek mondott 21. században tartott ülésen többször is kifogott az ülés lebonyolítóin a technika. Majd egy órát késett az ülés kezdése, mert a képviselői, elektronikus szavazóeszköz nem mindenkinél működött, vagy nem megfelelően működött. Ez a hiba az ülés közben később is, véletlenszerűen visszatért, s épp az ülés egyik legfontosabb pontján egy újabb technikai hiba sokakban katartikus élményt, másokban pedig mély megdöbbenést váltott ki.

A korábbi ülésen feltett képviselői kérdésekre adott önkormányzati válaszok is véletlenszerűen össze voltak keveredve, amelyek esetében e kérdésért illetékes Igor Stojkov titkár a nyomtatót tette felelőssé, de nem tudom, hogy az egy oldalon lévő, de egymással össze nem illő szöveget a nyomtató hogyan tudta egymás mellé nyomtatni. Számomra ez örök rejtély, esetleg a zentai önkormányzat már önjáró, robot-nyomtatókkal is rendelkezik?

big_1526070809_image.jpg

A felsőhegyi helyi közösség feloszlatásának témájában pedig legalább egy órán keresztül többek között azon folyt a vita, hogy rendjén van-e Felsőhegyen, egy faluban, nagy többségében telefonos üléseket tartani (a megtartott tizenöt ülésből konkrétan tízet telefonos módon tartottak meg).

Vatai Zsuzsanna, a Vajdasági Magyar Szövetség padsoraiból a végsőkig kitartott amellett, hogy ez alapvető emberi joguk a falusi lakosoknak is, hogy használhassák a modern technika vívmányait, s diszkrimináció lenne velük szemben, ha ezt nem tehetnék a tanácsülések kapcsán is. S ez sokat segít abban az esetben is, ha például a helyi közösség tanácsának tagjai Indiában töltik a nyári szabadságukat.

1467023511.jpg

A képviselőnő nem éppen életszerű fenti példájával szemben az ellenzéki képviselők arra mutattak rá, hogy olyan kis közösségekben, mint amilyen Felsőhegy, elvárható, hogy a falu vezetői fontos kérdésekről személyesen, rendes ülések keretében döntsenek.

A technika mellett az ülés másik főszereplője kétségkívül Pataki Tibor elnökhelyettes volt, aki Tatjana Balo tartós távolléte miatt most már több ülést is levezényelt. Az ülés elnöklőjének a legfontosabb feladata az ülés vezetése és a rend fenntartása, de épp ez utóbbi kapcsán volt Pataki Tibor nem egy stabilizáló, hanem sokkal inkább destabilizáló faktor az ellenzéki képviselők felszólalása közbeni, időnkénti epés, csípős megjegyzéseivel. Ezzel pedig sok esetben csak olajat öntött a tűzre, s az egyébként is sokszor paprikás hangulatot még inkább elmérgesítette. E téren kétségkívül a következő mondata vitte el a prímet:

„A hülyeség nemzetközi mértékegysége: egy Röszi” (amellyel kétségkívül Rácz Szabó László ellenzéki képviselőre utalt).

Az ülés legfontosabb napirendi pontja az ellenzék tizenkét képviselőjének azon javaslata volt, hogy a KKT oszlassa fel a felsőhegyi helyi közösség tanácsát. Ennek előzménye Felsőhegyen egy egyre erőteljesebb és szélesebb lakossági elégedetlenség volt a jelenlegi Tanács munkájával szemben, amelyet végül 202 helyi polgár ez iránti petíciója is jellemzett. A Tanács munkája több szempontból jogilag is problematikus (pl. a telefonos ülések nagy száma mellett az ülések anyagának nem kikézbesítése, új tanácstagok be nem iktatása a Tanács tagjai közé), de az elégedetlenség elsősorban tartalmi: a falu lakói többet szeretnének a falujukban tenni, s ebben a Tanács aktívabb munkáját és szerepvállalását is elvárják.

Ezen napirendi pont végén, az erről való szavazásnál találkozott egymással az ülés két főszereplője, a technika és Pataki Tibor. Szokásától eltérőn az elnöklő a felsőhegyi Helyi Közösség tanácsának feloszlatása tárgyában való szavazás ellőtt a képviselőtársai felé külön kihangsúlyozta, hogy nemmel kell szavazni. A szavazás összesítése után kiderült, hogy ezzel a „nem” szavazatával valójában az ellenzéki képviselőkhöz csatlakozott, akik nemmel szavaztak a Községi Tanács azon javaslatára, hogy ne oszlassák fel a felsőhegyi HK tanácsát. S az ő ellenszavazata miatt meg is bukott a Községi Tanács ezen javaslata, így továbbra is napirenden maradt a HK tanácsának feloszlatása.

A malőr után persze az elnöklő technikai hibára hivatkozott, hogy a gép az ő szavazatát máshogy regisztrálta, de a lényegen ez már nem tudott változtatni: e fontos kérdésben végül is (egyelőre) nem született döntés.

A fenti hibák és jelenségek lehetnének akár mulatságosak is, ha nem lennének egyúttal szomorúak is, mert jelzik társadalmunk és közösségünk jelenlegi, sokszor tragikus állapotát.

Szólj hozzá