2017. sze 11.

Kókai Péter: Győzött a haladóbb kultúra (?)

írta: Emem1967
Kókai Péter: Győzött a haladóbb kultúra (?)

Lelkes mozzanatok a zentai képviselő-testületi díszülésről

Hétfő, szeptember 11-ike, körülbelül 11.30, Zenta.  A város napja alkalmából rendezett képviselő-testületi díszülés már véget ért, a Tisza-parti emlékműnél a koszorúzás még nem kezdődött el. Egy lélegzetvételnyi szünet.

A város központjában levő egyik irodaház lépcsőfeljáróján nagyobb csoport lelkes „zentai” üldögél.

busz.jpg

Körülbelül 20-an lehetnek, óvodás korú gyerekek, felnőtt férfiak és nők, idős asszonyok. Teljesen ellepték a lépcsősort, az ügyfelek csak nagy nehézségek árán tudnak ki-be járni. Ránézésre egy, vagy két család lehetnek, de nehéz is lenne további információkat megtudni róluk, mert zentai fül számára teljesen ismeretlen nyelven beszélnek.

21557914_10210489631858652_7397609131621265433_n.jpg

Most ugyan nem tűnnek annyira lelkesnek, Vučićot éltető, alkalmanként egyenesen imádó transzparenseik is a falhoz támasztva pihennek, gazdáik is úgy tűnik, további utasításokra várnak, hogy mikor és hol lelkesedjenek ismét. Körülöttük rendőrök, lezárt utak, „biztonságiak” feliratot viselő emberek – az utasítás meg egyelőre nem érkezik.

Mint ahogyan az lenni szokott, egy-egy nagyobb szabású esemény igazán érdekes mozzanatai nem az illetékes protokollosok által ezerszer átellenőrzött forgatókönyvben vannak, hanem az azon kívüli, az melletti, azon túli mozzanatokban.  És így volt ez a zentai képviselő-testület díszülésén is, ahol minden felszólaló (többé-kevésbé) azt hozta, amit ilyenkor hoznia kell.

Négy beszédet, illetve felszólalást elemezhetünk, a két köztársasági elnökét, valamint a két vajdasági magyar politikusét. Valamilyen módon mindegyik árulkodó.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – nyilván nem nagy meglepetésre – a víz szempontjából közelítette meg a témát. „A víz az élet forrása, a Tisza partjára települők is az élet forrását keresték, amikor létrehozták Zentát”, kezdte felszólalását az elnök, ami kétségtelenül igaz is, akárcsak a további elnöki megállapítások és üzenetek, melyek szerint a zentai csata megváltoztatta Európa e részének történelmét, vagy az a mának szóló üzenet, hogy „nem mindegy, milyen békét kötünk egymással, és mit hagyunk örökül”.

Aleksandar Vučić szerb államfő a zentai csata szerb vonatkozásait igyekezett hangsúlyozni. Jovan Popović Tekeli szerb nemes és katonatiszt példáját hozta fel, és rá is áldozta beszédének egy jelentős részét, aki a bánáti mocsarakon vezette át katonáit, hogy csatlakozzon Savoyai seregéhez, és ezért később megkapta az Arad rendőrkapitánya címet. Persze, ez a megközelítés az ő pozíciójából nézve érthető is, ugyanakkor a szerb elnök felszólalásának további részében azért vannak olyan mozzanatok, amelyek felett nem lehet szó nélkül elmenni. A legszembetűnőbb talán az a kijelentés, hogy „büszke a Vajdaságban élő mintegy 250-300 ezer magyarra” - amit csúsztatásként, félretájékozottságként, de akár a nyilvánosság megtévesztéseként is értelmezhetünk és minősíthetünk, de semmiképp sem a valós tényeken alapuló kijelentésként.

A díszülésnek két vajdasági magyar felszólalója volt. Mindkettő a VMSZ tisztségviselője. Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnökeként, Ceglédi Rudolf pedig az ünneplő város polgármestereként köszöntötte a jelenlevőket. Természetesen mindketten azt mondták, amit ilyenkor mondani kell, de – milyen érdekes! - az összes felszólaló közül csak őt ketten érezték szükségét annak, hogy beszédeikbe beleszőjjék a „haladó” szót, mint jelzőt. Ceglédi Rudolf szerint ugyanis a zentai csatában „két világ ütközött meg, és a harcművészetben is fejlettebb, haladóbb kultúra győzött”. Pásztor István szerint pedig a zentai csatának az az egyik legfontosabb üzenete, hogy „a haladásnak és a győzelemnek mindig eljön az ideje, ha megvan az összetartás”. Millió jelzőt lehet használni egy-egy történelmi csata leírásával kapcsolatban, ők ketten viszont úgy tűnik, épp ezt a jelzőt vélték a legtalálóbbnak – de nyilván mindez csupán a véletlen műve…

A díszülést nem sokkal később követő Tisza-parti koszorúzáson aztán értelmet nyert a cikk felvezetéseként szolgáló délelőtti jelenet is. Kiderült, a lelkes „zentaiak” nem csupán húszan vannak, hanem sokkal többen, legalább 500-an. Kiderült az is, tényleg nagyon lelkesek, Vučićot éltető, támogató, sőt, egyenesen imádó transzparenseket lengetnek, ha megjelenik a szerb államfő, mindannyian abba az irányba tódulnak, mintha csak egy mágnes vonzaná őket, tapsolnak és ujjonganak.

21543863_10210070588829732_6140035253268485900_o.jpg

És kiderült az is, hogy abban a pillanatban, amint az imádott államfő eltűnik, hirtelen, abban a pillanatban, mintegy varázsszóra ők is kámforrá válnak. Buszokra szállnak, és elmennek máshová lelkesedni.

Rendőri kísérettel.

Fotók: Gruskovnjak Aleksandar (Facebook)

Szólj hozzá