2016. ápr 20.

Programunkkal az emberibb jövőért (V)

írta: emem2
Programunkkal az emberibb jövőért (V)

Mezőgazdasági családi vállalkozások támogatása

Generációk tízezrei, millió, nőttek fel a friss tejen, iskoláztattak abból a pénzből, amely a háztájiban nevelt sertés eladásából származott, a kis kertek, gyümölcsösök zamatos ízű gyümölcsei pótolták a hiányzó eszközöket a minden napi életben és biztosították az egészséges életet az itt élő emberek és mások részére.

A feldolgozó  ipar számára az itt termett búza, kukorica, napraforgó, cukorrépa és egyéb termék volt a mozgatórugó, amely jövedelmet biztosított a cégeknek, munkát  a munkavállalóknak.

Ma, mesterséget tejet iszunk, lejárt szavatosságú húsipari terméket fogyasztunk, a saját feldolgozó iparunk áll, munkahelyek szűntek meg és a kistermelők java része a megélhetési minimum alatt vergődik, kilátástalanul. Pedig az elmúlt évszázadok tapasztalata azt mutatja, nincs élet, nincs munka,  föld és a termelők általa megtermelt javak nélkül.

Egy ország főleg, ha olyan fekvésű adottságú, mint a miénk, kiemelt figyelmet kell, hogy fordítson az agrár ágazat megőrzésére, kondícióban tartására, fejlesztésére, az ott dolgozók, az abból élők képzésére. Mezőgazdasági stratégiára, stratégiákra van szükség, a vidék és a falu fenntarthatóságát biztosító programokra, melynek legfontosabb keretét a köztársasági, az-az az állami, a tartományi, községi-városi közigazgatásoknak kell, kellene biztosítaniuk. A meglévő helyzet nem erről szól. A téves, a mindent - főleg a nagy tőkének – kiszolgáló állam korlátozza a tartomány és a községek – városok- mozgásterét, támogatási lehetőségeit. Sok önkormányzat a meglevő lehetőségeket sem tudja kihasználni, vagy szakember hiány, vagy csak egyszerűen tunyaság, lustaság, érdektelenség miatt.

mezogazdasag.jpg

Zentán, nem ilyen rossz a helyzet, még akkor sem, ha a meghozott földtörvény jelentős csapást mért, vagy mérhet az ágazatban dolgozókra, az ebből élőknek. Bár az állami földek bárbeadásának manipulációját nem szabad, nem lehet elfelejteni, sem padig megbocsájtani. El kell azonban ismerni, hogy vannak pozitív eredmények, de ezek nem elegendőek. Fejleszteni kell a tudást, a tapasztalatokat, képezni kell a termelőket az új technológiákra, az új termelési igények és formák elsajátítására, még nagyobb és szélesebb, átfogóbb, hatékonyabb községi támogatási rendszert vagy formát kell kialakítani, meg kell teremteni a belső piacot, támogatni kell a helyi termék, termékek levédését, piacra törését és támogatni kell a fiatal termelők vállalkozási kedvét.

A termelők és termelés nélkül nincs élet...

A Magyar Mozgalom abban érdekelt, hogy legyen... , legyen termelő, termelői kedv, termelés, jövő és utánpótlás is, akik majd folytatják itt, és nem másutt.

Szólj hozzá

piac mezőgazdaság családi helyi termék Programunk mezőgazdasági alap