2016. ápr 19.

Programunkkal az emberibb jövőért (IV)

írta: emem2
Programunkkal az emberibb jövőért (IV)

Az ember léptékű és szakmai alapokon nyugvó fejlesztések végrehajtása

A zentai önkormányzat legalább tíz éves tartozása, hogy nem jött létre az önkormányzaton belül egy komoly pályázatíró iroda. Vannak ugyan pályázatírók most is, de egyrészt ez csupán egy-két személyt jelent, másrészt főként csak a hazai pályázatok írásával foglalkoznak. A községnek az elmúlt években sikerült ugyan két kisebb összegű EU-s pályázatot nyernie, de ezt egy külsős cég készítette el, s a város fejlődésében sem játszott különösen fontosabb szerepet (ugyanis a város napjának megünneplésére lett elköltve).

Jelenleg ott tartunk, hogy amíg legalább 5-6 zentai civil szervezetnek volt már komolyabb EU-s pályázata, addig a városnak egy sem. Pedig a civil szervezetek nagyrészt önkéntesekkel működnek, míg a városi hivatalban majd százan főállásban dolgoznak. Ez komoly mulasztás, hiszen az önkormányzat folyamatosan a forráshiányra panaszkodik, miközben nem tesz meg mindent az elérhető külső források lehívására.

Tehát az egyik legfontosabb célunk az lesz, hogy az önkormányzaton belül vagy annak alapításában létrejöjjön egy komoly pályázatíró csapat. S amellett, hogy ez a csapat a város részére a legkülönfélébb EU-s és nemzetközi pályázatokat írná, felkarolná az önkormányzati intézmények és civil szervezetek fejlesztési elképzeléseit is, s szakmailag segítené e pályázatok megírását. Az önkormányzati költségevetésen belül létre kellene hozni külön pályázati alapot is, amelyből biztosítani lehetne a nyertes pályázatok előfinanszírozását, illetve a pályázatban előírt önrészt.

slide_4.jpg

A község fejlesztési elképzeléseit nem csak az intézmények és a civil szervezetek segítségével kellene kialakítani, hanem a lakosság lehető legszélesebb rétegeit kell bevonni e folyamatba. Felül kell vizsgálni a már létező fejlesztési terveket, s közösségi alapon kell ezeket újratervezni. Ez azt jelenti, hogy nem csak szakembereket kell a munkába bevonni, hanem több hónapos beszélgetés és fórum-sorozatok útján elsősorban az egyszerű embereket. Meg kell tőlük kérdezni, hogy az ő életükben mi okoz gondot, miken szeretnének a leginkább változtatni. Hiszen a problémákat elsősorban azok ismerik, akiket ez nap, mint nap állandóan súlyt is. Tehát le akarunk számolni azzal a hatalmi hozzáállással, hogy mindig az önkormányzati vezetők akarják megmondani, hogy mire van szüksége a lakosság széles tömegeinek (anélkül, hogy az ő véleményüket kikérték volna).

A fenti elképzelések megvalósítása esetében tudunk majd olyan sikeres pályázatokat megtervezni, megnyerni és megvalósítani, amit azután az emberek ténylegesen is használni  fognak, s a fejlesztések által növekedni fog a lakosság életminősége is.

gazdasagi-fejlodes.jpg

 

Szólj hozzá

Programunk