2016. már 11.

Őrület? Nem az, hanem zentai valóság!

írta: Emem1967
Őrület? Nem az, hanem zentai valóság!

Zentai sporthelyzet: se szabályzat, se pályázat!

Kevés a gyerek, a legeredményesebb sportolók más városok klubjába igazolnak, nem megfelelőek a feltételek, nincs elég pénz a klubok működésére – ezekkel a mondatokkal találkozik az, aki a zentai sport helyzete iránt érdeklődik. Egyre kevesebben vagyunk, sokan külföldre távoznak, így nem meglepő, hogy a kluboknak gondjaik vannak az utánpótlás terén. Az, hogy a legeredményesebb zentai versenyzők más klubokba igazolnak, nem újdonság, hiszen több tíz ember két kezén sem tudjuk összeszámolni, a Zentáról elszármazott birkózók és asztaliteniszezők hány országos egyéni és csapatbajnoki címet nyertek más kluboknak. Természetesen minden zentai örül, amikor szülővárosából valaki országos bajnok lesz, azonban mennyivel szebb lenne, ha ezt a Zenta színeiben tenné… Az, hogy a (csapat)sportokra nincsenek meg a megfelelő feltételek, már nem igaz, mivel december elején átadták a zentai sportcsarnokot, amely a környék legszebb és legnagyobb ilyen objektuma.

otvaranje_hale.jpg

És elérkeztünk „a nincs elég pénz a klubok működésére” részhez, amelyben azért meg kell említeni a mindenkori önkormányzat védelmében, hogy kilenc klubnak van fizetett edzője, az önkormányzat állja a sportobjektumok fűtés-, kommunális- és villanyszámláit és egy meghatározott összeget biztosít a klubok éves működésére is. És éppen ezek, a működésre szánt pénzek elosztása miatt van a legtöbb vita. A szabályzat alapján a kluboknak el kell dönteniük, hogy hová sorolják be magukat, az egyéni vagy a csapatsportokhoz. Itt azonnal megtörténik az és a legnagyobb károkozás a két legnagyobb klubunk, a birkózók és az asztaliteniszezők számlájára, ugyanis mindkét egyesületnek el kell utaznia az egyéni versenyekre és a ligában is helyt kell állnia (máskülönben a támogatás tovább csökken). De a szabályzat alapján csak egyikre kaphat pénzt! Persze azt is mondhatnánk, örüljünk, hogy van szabályzat, még akkor is, ha kicsit rossz, kicsit hiányos, kicsit átgondolatlan, de legalább a miénk (mondjuk jó páran nagyon szívesen odaadnák ezt a szabályzatot az ellenségüknek).

Igaz, az eddigi szabályzat igyekezett mindent figyelembe venni, csak éppen egy dolgot hagyott figyelmen kívül. Ez pedig az, hogy egy klub hány versenyen vesz részt az idényben! – őrület mondhatnánk, de nem az, hanem zentai valóság.

mm_ss.jpg

Mindezek ellenére a birkózók sorozatban gyűjtik be a korosztályos országos bajnoki címeket, a zentai fiúk a nemzetközi versenyeken is szép eredményeket érnek el, az asztaliteniszező lányok országos bajnokok lettek az ifik között, a Szuperligában pedig a negyedik, rájátszást érő helyen állnak három fordulóval a bajnokság vége előtt. A kajakosok már a válogatott kapuján kopogtatnak, Kéri Valentina neve hallatán már a küzdősportok képviselőinek álmatlan éjszakáik vannak… és még sorolhatnánk, de ez is azt bizonyítja, hogy a zentai sport mindezek ellenére: egészséges. Viszont hozzá kell tenni, az, hogy egészséges és vannak jó eredmények, az maga a csoda. Miért?

Azért, mert március 11-én még mindig nincs se új szabályzat, se semmilyen mozgolódás azzal kapcsolatban, hogy a 2016-os évre melyik klub mekkora támogatásra számíthat, és azt sem lehet tudni, milyen szabályzat alapján osztják majd ki a pénzeket. Őrület – mondhatnánk, de nem az, hanem zentai valóság… Szomorú valóság…

Szólj hozzá

sport önkormányzat asztalitenisz birkózás sportszövetség kajak-kenu zentai sport szabályat